• Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
  • +40 232 267.582 (3)
Muzeul Municipal Iași

Primăria Municipiului Iași derulează un nou proiect european ce vizează infrastructura culturală a oraşului: înfiinţarea Muzeului Municipal. În acest caz, lucrările sunt estimate a fi finalizate în noiembrie 2015. Prezentarea proiectului „Consolidare şi restaurare imobil în vederea înfiinţării Muzeului Municipal Iaşi” a avut loc marţi, 15 iulie 2014, şi i-a avut ca amfitrioni pe viceprimarul Mihai Chirica şi pe Cosmin Coman, directorul Direcţiei de Dezvoltare şi Proiecte Europene din cadrul Primăriei Municipiului Iași. La eveniment a fost prezent şi Irinel Tofan, directorul general al Conest SA, constructorul care se ocupă de renovarea clădirii ce va deveni noul Muzeu Municipal al Iaşului.

„Muzeul Municipal este un obiectiv care întregeşte strategia de dezvoltare complexă a oraşului nostru. Avem o echipă foarte bună angrenată în acest proiect şi sunt convins că acest obiectiv va fi dus la bun sfârşit”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Proiectul are o importanţă aparte. „Avem o perioadă estimată de implementare a proiectului până în noiembrie 2015, valoarea totală fiind de 19,4 milioane de lei, din care contribuţia proprie a municipalităţii este de doar 510.000 de lei. Practic, lucrările constau în consolidarea imobilului din strada Zmeu, format din parter, etaj şi subsol, cu o amprentă la sol de 470 de metri pătraţi şi o arie desfăşurată construită de 1.000 de metri pătraţi. Lucrările au început încă din luna aprilie şi se desfăşoară în ritmul normal, prevăzut de grafic. Consider că acest proiect reprezintă o piatră de temelie pentru ceea ce înseamnă Iaşi - Capitală Culturală Europeană în 2021”, a declarat Cosmin Coman.

La rândul său, Irinel Tofan a subliniat elementele tehnice ale procesului de renovare. „Vă putem garanta că lucrările noastre sunt de calitate, având în vedere experienţa pe care o avem deja în diverse alte obiective similare. Ne-am propus finalizarea anticipată şi în condiţii de calitate maximă a acestor lucrări, complexe şi dificile”, a arătat directorul general al Conest.

Aprecieri unanime

În cadrul conferinţei au fost exprimate şi o serie de puncte de vedere din partea oamenilor de cultură ieşeni, care au subliniat unanim necesitatea reînfiinţării Muzeului Municipal. „Acest muzeu nu va fi doar ieşean, ca abordare, ci va avea o deschidere autentică, verificată şi aprofundată pentru spiritul deschis către orizonturi europene”, a fost de părere criticul de artă Valentin Ciucă.

La rândul său, istoricul Florin Cîntic a relevat importanţa muzeului în contextul cultural ieşean. „Vreau să vă spun că ideea Muzeului Municipal, ca investiţie, arată faptul că suntem pe drumul cel bun. Suntem pe drumul care, dincolo de gândurile noastre bune despre tradiţia culturală a Iaşului, vedem şi fapte. Cred că ar fi necesară şi o renovare a Muzeului de Ştiinţe Naturale şi, de ce nu, înfiinţarea unui Centru de Artă Contemporană. Îmi place să cred că proiectul de investiţii al Primăriei, pe această direcţie a dezvoltării infrastructurii instituţionale a culturii ieşene, este un început care va fi fast şi care va fi dezvoltat în continuare”, a afirmat Florin Cîntic.

Şi alţi oameni de cultură şi-au exprimat susţinerea totală. „Generaţiei noastre îi revine sarcina de a păstra şi pune în valoare monumentele Iaşului. Pe de altă parte, avem datoria să construim şi să lăsăm ceva în urma noastră”, a arătat Ioan Holban, directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul”. Scriitorul Constantin Parascan, muzeograf la Bojdeuca Ion Creangă, a apreciat la superlativ iniţiativa Primăriei: „Nu cred să existe cineva în acest Iaşi care să nu susţină, să nu îmbrăţişeze, să nu admire iniţiativa Primăriei de a înfiinţa Muzeul Municipal. Este o iniţiativă extraordinară şi toate intervenţiile din această conferinţă susţin acest lucru”, a susținut Constantin Parascan.

Citiți mai multe în Curierul de Iași