• Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
  • +40 232 267.582 (3)
Bahlui - Zonă modernă de agrement, cu fonduri europene

Ambarcaţiuni uşoare vor putea naviga pe Bahlui, pe ambele maluri vor fi alei pietonale, platforme belvedere, vor fi construite trei noi poduri şi o microhidrocentrală. Proiectul de amenajare turistică și de agrement a râului Bahlui a fost prezentat consilierilor locali de către arhitecţii care au elaborat documentaţia. Parcursul Bahluiului prin municipiu va trece printr-o transformare spectaculoasă devenind o zonă dedicată turismului, agrementului şi sportului. Proiectul a obţinut avizul Consiliului Local în şedinţa ordinară din 31 martie 2015, fiind aprobaţi indicatorii tehnico - economici ai investiţiei cu o valoare estimată de 70 milioane lei.

„Avem acum o imagine de ansamblu a amenajării şi suntem mai aproape de realizare. Este un proiect important care duce mai departe etapa de regularizare a râului şi valorifică potenţialul turistic şi de agrement al zonei”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Iată prezentarea video a proiectului realizat de arhitecți:

Cum va arăta

Potrivit publicației Curierul de Iași, amenajarea turistică va fi realizată pe sectorul Podul de Piatră - Tudor Vladimirescu, pe această zonă fiind ridicat cursul apei pentru a deveni navigabilă pentru ambarcaţiuni uşoare cu vâsle. În acest sens, aproape de podul Tudor Vladimirescu va fi construit un stăvilar, acumularea de apă fiind folosită şi pentru alimentarea unei microhidrocentrale care va produce energia electrică pentru tot ansamblul turistic. Pe lângă utilitatea sa tehnică, microhidrocentala va avea şi un efect estetic prin imaginea generatorului care este de forma unei roţi hidraulice.

Patru debarcadere şi circuit de alergare

Pentru ambarcaţiuni sunt propuse patru debarcadere, câte două pentru fiecare mal pe sectorul amenajării. Pe malul stâng, acestea vor fi poziţionate în Tudor Vladimirescu  şi în Podu Roş în dreptul Facultăţii de Construcţii, iar pe malul drept, în amonte de Podu Roş şi în zona Podul de Piatră. Proiectul prevede crearea unui circuit de alergare şi plimbare prin construcţia a două poduri semicirculare poziţionate, unul, în dreptul Facultăţii de Chimie şi celălalt în apropierea podului rutier din Podu Roş. Un alt pod pietonal va fi realizat în dreptul Bisericii Lipoveneşti pentru a crea o mai bună legătură între cele două maluri ale Bahluiului.

Zonă turistică

Alături de obiectivele de agrement şi sport, Bahluiul va deveni o zonă turistică, plină de evenimente, expoziţii sau târguri. Arhitecţii au propus şapte platforme belvedere, poziţionate la nivelul trotuarelor splaiurilor. Cu o arhitectură modernă, platformele vor oferi o perspectivă asupra centrului Iaşului şi vor putea găzdui o mare varietate de evenimente, dar şi mici spaţii comerciale. De altfel, malurile de pe parcursul Bahluiului vor deveni un parc modern, cu alei de promendadă pe zona dinspre râu, cu bănci şi mobilier urban, accesul la nivelul străzii fiind asigurat de 13 scări şi nouă rampe pietonale.

A doua fază a proiectului

„Mă bucur să vedem cu toții astăzi acest proiect mai aproape de realizare. Este a doua fază a proiectului prin care redăm râul Bahlui ieșenilor. A fost mai întâi proiectul de amenajare a albiei și de regularizare, făcut cu fonduri europene nerambursabile la inițiativa lui Dan Cârlan. Chiar dacă eram în partide diferite, am susținut acest proiect, poate mai mult ca unii dintre colegii de partid de atunci ai lui Dan Cârlan. Astăzi este rândul proiectului care privește partea de agrement și de turism. Tot cu fonduri europene, vom crea o zonă de loisir, dar și o zonă verde, care trece prin inima orașului nostru. Sunt convins că și această fază a proiectului va avea succes și va fi finanțată, așa cum a fost și prima etapă a proiectului”, a mai declarat primarul Gheorghe Nichita.

Fonduri europene

Conform Ziarului de Iași, lucrările la albia râului Bahlui, care ar putea începe în 2016 ar urma să fie executate în doi ani. Intenţia Primăriei este de a accesa fonduri europene, iar realizarea documentaţiei tehnice este un prim pas în pregătirea proiectului pentru a fi depus în cadrul programelor de finanţare nerambur­sabilă. La întocmirea proiectului tehnic au par­ticipat trei firme: Proex Consult SRL, Atelier Proiectare Vişan şi Icar SRL.

Urmăriți înregistrarea integrală a ședinței Consiliului Local din 31 martie 2015

Puteți afla mai multe despre prima fază a proiectului de amenajare a râului Bahlui de pe site-ul dedicat